а

b_280_0_16777215_00_images_Panel_1.jpgЗаштитник грађана Зоран Пашалић нагласио је данас, на радионици за децу и младе „Упознај своја права“ коју је ова институција организовала поводом обележавања Међународног дана људских права, да заштита људских права почиње заштитом права детета и да је неопходно да деца и млади буду укључени у доношење одлука која се тичу њихових права.

„Решавање проблема које појединац или одређена група имају у свакодневном животу представља заштиту људских права. Заштита људских права почиње заштитом права деце и зато је неопходно да чујемо шта млади имају да кажу о проблемима са којима се сусрећу“, изјавио је Пашалић на радионици коју је Сектор за права детета Заштитника грађана организовао у оквиру редовног састанка Панела младих саветника Заштитника грађана, у чијем раду учествује 30 деце и младих из свих крајева наше земље.

b_280_0_16777215_00_images_Panel_4.jpg„Не може се говорити о заштити права детета ако се глас деце не чује и зато нам је њихово учешће у раду наше институције веома драгоцено, а састанци младих Панелиста су прилика да чујемо које проблеме имају у срединама из којих долазе. И не само на састанцима, Панелисти могу да се обрате Заштитнику грађана кад год имају неки проблем, важно је да вас чујемо, ви сте наши саветници, наше очи и уши на терену“, рекaо је Пашалић.

Ове године састанак Панела младих саветника Заштитника грађана је одржан у допуњеном саставу јер је ова институција у октобру 2021. године објавила Јавни позив за попуњавање чланства у панелу ученицима 7. и 8. разреда основних школа са територије целе Србије.

Састанку у Палати Србија, чији је циљ био промоција права детета на партиципацију и активно учешће, присуствовали су млади панелисти из Ниша, Куле, Новог Сада, Врбаса, Пећинаца, Пирота, Тутина, Руме, Београда, Обреновца, Зајечара, Врњачке бање и Крагујевца.

b_280_0_16777215_00_images_Panel_2.jpgМлади панелисти су након пријемног састанка, вођени стручњацима у области права детета који раде у Сектору за права детета Заштитника грађана којим руководи заменица Заштитника грађана за права детета Јелена Стојановић, једни друге упознали са својим виђењем Конвенције о правима детета у радионици „Упознај своја права“, док су у другој радионици „Препознај насиље“ разговарали о томе шта је све насиље, како се манифестује и шта треба предузети да се насиље заустави.

Радионица „Препознај насиље“ представља увод у планиране активности Панела младих саветника Заштитника грађана за наредно полугодиште школске 2021/2022. године у оквиру којих ће млади панелисти након обуке како да реализују истраживање, спровести анкету у својим школама на тему колико деца у школама знају о насиљу и на које све начине могу да се заштите.

Заштитник грађана је након спроведеног Јавног позива изабрао новe члановe Панела младих саветника Заштитника грађана, водећи рачуна о регионалнoj заступљености, заступљености деце из осетљивих друштвених група и равномерној заступљености дечака и девојчица.

Нови чланови Панела младих саветника су:
1. Џана Нумановић, ОШ „Рифат Бурџовић Тршо“, Тутин
2. Калина Томић, ОШ „Младост“, Врњци, Врњачка Бања
3. Јована Веселиновић, ОШ „Страхиња Поповић“, Дворане
4. Василије Керановић, ОШ „Војвода Мишић“, Београд
5. Марко Борокић, ОШ „Војвода Мишић“, Београд
6. Доротеа Арсенијевић, ОШ „Бранко Ћопић“, Београд
7. Ива Миливојевић, ОШ „Марија Бурсаћ“, Београд
8. Раде Мирковић, ОШ „Кнез Сима Марковић“, Барајево
9. Татјана Петошевић, ОШ „Слободан Бајић Паја“, Пећинци
10. Сандра Лучић, ОШ „Душан Јерковић“, Рума
11. Јаков Степанов, ОШ „Светозар Милетић“, Врбас.

Заштитник грађана се захваљује свим кандидатима који су учествовали на Јавном позиву за пријем нових чланова у Панел младих саветника.

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је, поводом 20. новембра - Међународног дана детета који је ове године Институција посветила правима деце са сметњама у развоју, да су деца генерално најосетљивија и најнезаштићенија категорија у сваком друштву и да деци са сметњама у развоју треба обезбедити потпуну и флексибилну подршку.

„Дечја права имају сва деца, независно од тога где су рођена, које су нације или вере, а право на правилно и безбедно одрастање, изражавање мишљења и достојанство предуслов су њиховог правилног развоја“, рекао је Пашалић и додао да су посебно осетљиве групе деца са сметњама у развоју и инвалидитетом, тешко болесна деца, деца која живе и раде на улици, деца која живе у руралним срединама, деца избеглице и жртве рата, деца жртве насиља, и да то захтева непрекидно ангажовање надлежних.

„Држави су потребни обучени професионалци што захтева континуирану едукацију појединаца из различитих система заштите како би адекватно одговорили на све изазове“, указао је Пашалић.

Заштитник грађана је Међународни дан детета, којим се промовише разумевање међу децом али и скреће пажња на обавезе друштва према деци и њиховим проблемима, обележио он-лајн састанком Панела младих саветника Заштитника грађана који су изнели своје ставове о положају деце са сметњама у развоју, пре свега, кроз однос друге деце и наставника према њима и о проблемима са којима се суочавају у одрастању и образовању.

Панелисти су пре састанка погледали играни филм базиран на истинитој животној причи о Темпл Грандин, доктору наука и професорки на Државном универзитету Колорадо, којој је у детињству дијагностификован аутизам.

На састанку панелисти су изнели ставове да деци са сметњама у развоју треба дати прилику да се остваре и да треба каналисати њихове јединствене таленте и квалитете, да су деца са сметњама у развоју углавном искључена и одбачена из друштва, да нису прихваћена ни од стране вршњака нити локалне заједнице и да је најважније едуковати децу о квалитетима и правима њихових вршњака са сметњама у развоју.

Заштитник грађана Зоран Пашалић учествовао је данас путем видео конференције на састанку Евроазијске алијансе омбудсмана у циљу размене најбољих пракси о актуелним проблемима у заштити права младих у евроазијском региону. Састанак је одржан на иницијативу и у организацији високе поверенице за људска права Руске Федерације Татјане Николајевне Москалкове, а учествовали су омбудсмани и повереници за људска права из десетак држава евроазијске регије.

У институцији Заштитника грађана Републике Србије цео један сектор се бави правима детета, и што је веома важно јесте да у новом Закону о Заштитнику грађана предвиђена су већа овлашћења том сектору, нагласио је заштитник грађана Зоран Пашалић у свом излагању. Како је навео, у новом закону, који се управо налази у скупштинској расправи, предвиђено је и повећање капацитета сектора за права детета, а од изузетног је значаја новина да деца са навршеном десетом годином старости моћи ће лично да предају притужбу Заштитнику грађана.

Руководећи се једним од основних принципа Конвенције о правима детета, принципа партиципације деце, Заштитник грађана је пре 11 година основао Панел младих саветника Заштитника грађана, у којем су подједнако заступљени девојчице и дечаци из основних и средњих школа из свих крајева Србије и из осетљивих друштвених група. Оснивањем тог панела Заштитник грађана је хтео да укаже свим институцијама у Србији да приликом доношења одлука о правима детета увек морају да чују и мишљење деце, која ће најједноставније да објасне које су њихове потребе и проблеми, и како их решити, рекао је Пашалић. Порука панелиста је између осталог је и да деца треба више да буду заступљена у културним садржајима медија, да медији чешће приказују њихове успехе у културном и стваралачком раду, уместо да пласирају сензационалистичке садржаје о њима, указао је Пашалић.

Он је колегама из евроазијског региона говорио о овлашћењима Заштитника грађана да упућује надлежним органима препоруке и мишљења, као и да поднесе иницијативу за измене и допуне постојећих закона и прописа за унапређење рада органа јавне власти или ако сматра да је то од значаја за остварење и заштиту права грађана, па и деце и младих.

Закључак данашњег састанка биће усвајање Резолуције Евроазијске алијансе омбудсмана од стране учесника у области заштите права деце и младих у евроазијском региону.

Заштитник грађана позива девојчице и дечаке узраста од 13 до 15 година са пребивалиштем на територији Републике Србије да се пријаве за учешће у Панелу младих саветника Заштитника грађана. Заштитник грађана је 2010. године формирао Панел младих саветника као облик трајног учешћа деце и младих у раду ове институције. Чланство у Панелу се обнавља у 2021. години новим члановима основношколског узраста. У том циљу Заштитник грађана расписује Јавни позив за попуњавање чланства у Панелу младих саветника који ће бити отворен од 07.10. до 30.10. 2021. године и на који могу да се пријаве ученици VII и VIII разреда основних школа.

Детаљније о раду Панела и о начину пријављивања погледајте у приложеном позиву и брошури, или позивом на број телефона Заштитника грађана (011) 2068 100.