а

Саопштења

Заштитник грађана покренуо је испитни поступак оцене законитости и правилности рада Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу и Министарства здравља након сазнања из медија да је новорођенче преминуло на Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој у Београду 10. јануара после хитног транспорта из породилишта Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу због проблема са дисањем.

Отац бебе ја на друштвеним мрежама изразио сумњу да је до смрти детета дошло због пропуста лекара, а медији су пренели најаву министарке здравља да ће 16. јануара 2023. године бити спроведен хитан ванредни инспекцијски надзор целог случаја. Из шабачке болнице указали су да је већ формирана комисија која ће извршити унутрашњу проверу квалитета стручног рада.

Заштитник грађана затражио је од Министарства здравља да најкасније у року од 15 дана од дана пријема овог акта, обавести Заштитника грађана о свим чињеницама и околностима битним за доношење става о овом случају а нарочито да достави податке о резултатима ванредног инспекцијског надзора над радом Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу који је најављен.

Такође, потребно је да Општа болница „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу најкасније у року од 15 дана од дана пријема овог акта, достави податке о извршеној унутрашњој провери квалитета стручног рада.

Поред тога,  Заштитник грађана је затражио од болнице и од Министарства здравља да га обавесте на који начин се прати и анализира задовољство пацијената у породилишту у Шапцу и да ли породиље имају могућност да оцене задовољство односом медицинског особља према њима и на који начин.

Институција Заштитника грађана са огромном тугом и неверицом прати медијске извештаје о трагичном догађају у ОШ „Владислав Рибникар“ на Врачару у Београду.

Поводом јутрошње трагедије заштитник грађана Зоран Пашалић је упозорио да, шта год да је мотив чина тог малолетника, та трагедија је крајње упозорење да смо као друштво прешли критичну тачку нарастајућег насиља, на жалост, и међу децом. За само генерацију-две стигли смо до појаве која је била незамислива пре три или четири деценије, указао је Пашалић.

Позивам цело друштво, од родитеља преко просветних радника до представника законодавне и извршне власти, али и децу, да много више пажње посветимо превенцији, едукацији, али и садржајима која наша деца свакодневно упијају са друштвених мрежа и медија, истакао је заштитник грађана.

Зоран Пашалић у своје и у име институције изражава најдубље саучешће родитељима и свима који су јутрос изгубили вољену особу у нади да ће данашњи случај остати први и једини, и да ће друштво у Србији успети да се издигне изнад изазова које доноси данашње време у целом свету.

Заштитник грађана је по сопственој иницијативи, а на основу медијских објава да је у селу Радојево код Нове Црње малолетник упао у породичну кућу и секиром и ножем поврeдио жену и њеног сина, покренуо поступак контроле законитости и правилности рада Центра за социјални рад Нова Црња.

Заштитник грађана тражи од овог органа старатељства да му у року од 7 дана достави изјашњење о свим чињеницама и околностима овог случаја, посебно да ли се малолетник који је извршио напад и његова породица налазе на евиденцији органа старатељства, те да ли су се о њему старали његови родитељи или је био на поверен на старање неком од других сродника.

Од Центра за социјални рад Нова Црња Заштитник грађана тражи да га обавести и да ли је у протеклом периоду у породици малолетника било пријава за насиље у породици или пријава да је био насилан према другима, које мере и радње су предузимане у случају да су такве пријаве постојале, као и које које услуге социјалне заштите су пружане малолетниковој породици.

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас поводом 1. јуна – Међународног дана деце, да се права деце морају поштовати и штити у сваком моменту и на сваком месту, али и да деца треба да буду оснажена да поред својих права буду подједнако свесна и својих обавеза.

"Трагични догађај у основној школи 'Владислав Рибникар', од којег ни као друштво ни као појединци још нисмо почели да се опорављамо, показао је да деца морају бити заштићена од сваке врсте насиља, злостављања и занемаривања. Истовремено, морају бити оснажена да постану свесна и својих обавеза и права која други имају у друштву", рекао је Пашалић.

Пашалић је нагласио да се много више пажње мора посветити превенцији и едукацији деце и да сви морамо бити свесни колико су деца у модерном друштву изложена бројним и различитим утицајима и опасностима, због чега њихова права морају бити заштићена увек и свуда.

 "Међутим, граница дечјих права је тамо где почињу дечије обавезе и обрнуто, стога акценат мора бити стављен на васпитање, односно на улогу родитеља и улогу школе", навео је Пашалић.

Међународни дан деце - 1. јун проглашен је 1925. године у Женеви на првој Светској конференцији о добробити деце, а званично је усвојен у међународној заједници 1950. године и од тада се обележава у многим земљама, укључујући и Републику Србију. Овај дан упућује јавност на обавезе друштва према деци и на све оно са чиме се деца суочавају.

Заштитник грађана Зоран Пашалић је након сазнања из медија да је 31. јула 2023. године у Бачкој Паланци од струјног удара погинуо дечак, затражио изјашњење локалне самоуправе која га је известила да је дечак настрадао од струјног кабла који највероватније припада јавној расвети, као и да та самоуправа није добила ниједну пријаву грађана Бачке Паланке због необезбеђених каблова под напоном.

Пашалић је најавио и да ће се обратити свим надлежним институцијама које, према досадашњим сазнањима, могу бити одговорне за ову трагедију.

"Заменик председника општине Бачка Паланка ме је информисао да је у ноћи 21.07.2023. године у дворишту своје куће погинуо теча дечакове мајке тако што је ухватио кабл у свом дворишту, као и да не поседује сазнања о томе из којих разлога је кабл био необезбеђен и доступан покојнику“, рекао је Пашалић.

Пашалић је навео да му је заменик председника општине пренео да је изашао на лице места, да је том приликом затекао домаћинство без електричне енергије, ватрогасце и хитну помоћ који су га информисали о ситуацији.

"Заменик председника општине Бачка Паланка ми је пренео још да је у вечерњим сатима 31.07.2023. године у Доситејевој улици испред броја 38, страдало малолетно лице услед струјног удара из кабла, који је по његовом мишљењу, био необезбеђен и припада јавној расвети. Он је навео и да дечак није погинуо испред своје куће јер је његово пребивалиште на другој адреси", пренео је Пашалић.

"Што се тиче 27 пријава грађана које се помињу у медијима, заменик председника општине ми је рекао да ниједна није стигла службама локалне самоуправе“, рекао је Пашалић.

Заштитник грађана је по сопственој иницијативи покренуо испитни поступак оцене законитости и правилности рада надлежних органа у случају несталог дечака из Београда, који је пронађен након десет дана током којих је био изложен просјачењу. Како медији наводе, отац дечака је по претходно пријављеном нестанку свог малолетног сина грубо занемаривао своје дужности збрињавања и васпитавања дечака кога је запустио и оставио без надзора у дужем временском периоду.

Због озбиљности навода, Заштитник грађана је затражио од Центра за заштиту жртава трговине људима информације о евентуалном поступању у том случају, као и да ли постоји сумња на трговину људима.

Истовремено, Заштитник грађана је затражио од Градског центра за социјални рад Београд и Министарства унутрашњих послова да најкасније у року од 15 дана доставе детаљан извештај о поступању у конкретном случају. Такође од МУП-а је затражио информације да ли је и раније било пријава насиља у тој породици.

Радећи на овом случају више пута се поставило питање колико је лица која организују просјачење, без обзира на то да ли су они жртвама родитељи, рођаци или трећа лица, било процесуирано у последње две године. Према сазнањима Заштитника грађана тај број је занемарљив. Због тога, Заштитник грађана ће у сарадњи са другим надлежним органима у наредном периоду обратити пажњу да одговарају и казне они који злоупотребљавајући малолетну децу, особе са инвалидитетом или лица која имају здравствене проблеме, стичу енормну добит.

Заштитник грађана покренуо је испитни поступак контроле рада Центра за социјални рад Нови Бечеј након сазнања из медија да је 19. августа 2023. године четрнаестогодишње дете са посебним потребама искочило кроз прозор стана на трећем спрату и преминуло, а да су сутрадан ухапшене три жене због сумње да су учиниле кривично дело напуштања немоћног лица.

Заштитник грађана је затражио од Центра за социјални рад Нови Бечеј  да најкасније у року од седам дана достави изјашњење о свим чињеницама и околностима конкретног случаја, између осталог обавештење о току поступка за заснивање хранитељства у којем је малолетни дечак који је преминуо смештен у хранитељску породицу и разлозима за заснивање хранитељства.

Такође, затражено је и обавештење о томе да ли је Центар за социјални рад Нови Бечеј контролисао поступање хранитеља према храњенику, као и све чињенице које су познате центру за социјални рад о околностима у којима је малолетник преминуо.